Feiten over Oostenrijk

Transport gerelateerde Informatie Oostenrijk

Oppervlakte: 

83.858km2 

Inwoners: 

8.100.000 

Valuta: 

Euro 

Rijverboden:

In het weekend geld een rijverbod voor vrachtwagens vanaf 7.5ton. Het rijverbod gaat in op zaterdag vanaf 15.00uur tot zondag 22.00uur. Op erkende feestdagen geldt een rijverbod van 00.00 tot 22.00uur. 

BTW: 

Het BTW-tarief bedraagt 20%. Buitenlandse bedrijven moeten beschikken over een eigen BTW-nummer. 

Hoofdstad: 

Wenen 

Transportinformatie Oostenrijk

  • Transittijd: 24-48 uur, afhankelijk van traject en noodzakelijke urgentie.
  • Benodigde documentatie: Oostenrijk is een EU-lidstaat, dus alleen een CMR-vrachtbrief is voldoende. 
  • Beschikbare voertuigen voor transport: zeilen huiftrailers, kastentrailers, materieel voor thermo- en geconditioneerd koel/vriestransport en/of voorzien van ADR-uitrusting.

Betrekkingen Nederland - Oostenrijk

De betrekkingen tussen Nederland en Oostenrijk zijn goed. Beide landen zijn op veel gebieden gelijkgezind, bijvoorbeeld op financieel-economisch terrein. Nederland en Oostenrijk zijn belangrijke handels- en investeringspartners. Een aantal Nederlandse bedrijven behoort qua omzet tot de top-10 van buitenlandse bedrijven in het land.

Economische betrekkingen

  • Oostenrijk en Nederland zijn belangrijke handels- en investeringspartners.
  • Zo'n 20 grote Nederlandse bedrijven hebben een eigen vestiging in Oostenrijk. Het gaat daarbij om bedrijven in chemie, consumentengoederen, voedingsmiddelen en energie. Een aantal van deze bedrijven behoort qua omzet tot de top-10 van buitenlandse bedrijven in het land. Een aantal Nederlandse bedrijven heeft in Oostenrijk een regionaal hoofdkantoor, vanwege de toegang tot de markten in Midden- en Oost-Europa. In Nederland zijn ongeveer 90 Oostenrijkse bedrijven gevestigd.
  • Nederland is voor Oostenrijk de 8e leverancier. Nederland exporteert naar Oostenrijk vooral veel agrarische producten (groente en fruit), voedingsmiddelen, chemische en farmaceutische producten, machines (kantoormachines, pompen) en vervoermiddelen. Nederland importeert vooral voedingsmiddelen (vlees en graanproducten), chemische producten en medicijnen, fabricaten (papier, ijzer, aluminium), machines (motoren, elektrische apparaten) en muziekinstrumenten.
  • Jaarlijks bezoeken bijna 2 miljoen Nederlandse toeristen Oostenrijk en daarmee is Nederland een van de grootste buitenlandse inkomstenbronnen voor Oostenrijk, dat het vooral van het toerisme moet hebben.
  • Op het gebied van handelsbevordering werkt de Nederlandse ambassade nauw samen met de Nederlands-Oostenrijkse Kamer van Koophandel. Met enige regelmaat worden promotionele activiteiten georganiseerd.
  • Voor actuele informatie over economische en handelsbetrekkingen met Oostenrijk kunt u terecht op de website van Agentschap NL.

Verkeer en vervoer Oostenrijk

Voor het berijden van Oostenrijkse snelwegen en enkele andere wegen is aankoop van een tolvignet verplicht. Het land kent vele bergpassen, waarvan een groot deel in de winter als gevolg van sneeuwval wordt afgesloten voor het verkeer. Er is circa 133.361 kilometer wegennet. Verder zijn er internationale luchthavens in Wenen, Linz, Salzburg, Graz, Klagenfurt en Innsbruck.

Offerte aanvragen voor spoedtransport

Lees meer over onze diensten ten aanzien van transport van en naar Oostenrijk of vraag direct een offerte aan voor uw spoedtransport. Tijdens kantooruren ontvangt u gegarandeerd binnen 30 minuten van ons een reactie.