Exporteren met Incoterm CPT (Carriage Paid To) zonder risico te dragen

2020 heeft veranderingen met zich meegebracht op het gebied van incoterms. U leest hier meer...

Wanneer u als exporteur kiest voor de CPT Incoterm kan u zelf bepalen hoe het transport word georganiseerd, maar draagt u niet het risico. Het risico als verkoper krijgen van uw koper betekent dat u veel vertrouwen krijgt. Op zich mooi, maar is het verstandig en past de Incoterm "Vracht betaald tot" bij u als bedrijf en het transport?

Transport volgens CPT Incoterm

Transporteren volgens CPT Incoterm is te allen tijde mogelijk, ongeacht de transport modaliteit. Ook voor deze Incoterm bent u vrij in het gebruik van meer dan één modaliteit gedurende het transport. Zoals al gezegd organiseert de verkoper of exporteur het volledige transport. Echter ligt het risico vanaf het eerste transport bij de koper. Dit zijn letterlijk alle verantwoordelijkheden, van het voorvoervoer tot het regelen van de in- en uitvoer documenten en douanepapieren.

Voor de verkoper is dit prettig aangezien er zelf kan worden bepaald hoe het transport eruit komt te zien. Hij heeft hiermee zelf invloed op de kosten en daarnaast zijn de risico’s voor de koper. Om de koper een goed beeld te geven van de verwachte kosten en risico’s, is het belangrijk van te voren hier duidelijke afspraken over te maken. Andersom is het als exporteur en verkoper belangrijk om te weten wat het budget voor het transport is om gezamenlijk een goede inschatting te maken van de haalbaarheid. Aangezien het risico vanaf het eerste transportmoment van koper naar verkoper schuift, ligt hier het “critical point”. Zijn er geen duidelijke afspraken over de kosten en te lopen risico’s dan kan dit leiden tot vervelende situaties.

Incoterms zijn internationale afspraken over de verdeling van risico's en kosten van transport van goederen. Lees hier meer over de Incoterms 2020.

Incoterm CPT

Verplichtingen bij CPT Incoterm voorwaarden

Elke Incoterm geeft vaste richtlijnen als het gaat om de verplichtingen voor verkoper (exporteur) en koper (importeur). De verplichtingen voor elke fase bij keuze voor CPT kan als volgt worden samengevat:

De verkoper moet in de praktijk zorgen voor:

 • De goederen, factuur en andere documentatie
 • Een goede verpakking van het transport
 • Het laden van de goederen
 • Delen van informatie met koper
 • Het voortransport
 • Douaneformaliteiten voor het uitvoeren
 • Handling voor het uitvoeren
 • Daadwerkelijke transport naar land van bestemming
 • Handling voor het invoeren
 • Eventueel natransport in land van bestemming
 • Het lossen van de goederen op plaats van bestemming

De koper daarentegen zorgt in de praktijk voor:

 • Drager van risico’s (koper is verantwoordelijk)
 • Douaneformaliteiten voor het invoeren
 • De rechten bij invoer door koper

Let op: 
Niet correcte Douaneformulieren kunnen voor vervelende vertragingen en kosten zorgen. Meer weten om dit te voorkomen? Lees dan meer over douanezaken.

CPT als Incoterm voor u de juiste keuze

In de regel betekent het hanteren van CPT als Incoterm dat de kopende partij de verkoper vertrouwd om het transport uit te voeren. De koper kan, zoals is uitgelegd, zelf bepalen hoe hij het transport organiseert. Dit lijkt een goed uitgangspunt en ideaal voor beide partijen, echter ligt de waarheid in het midden. Het kan voor u als exporteur en verkoper ook nadelig zijn. Belangrijk is om goed af te wegen of de relatie met uw koper goed is, u in staat bent om het transport goed te organiseren en alle risico’s en kosten in de hand kunt houden. Kunt u op al deze vragen ja antwoorden dan is CPT voor u de juiste Incoterm. Bent u niet in staat het transport te organiseren en daarmee het inschatten van de risico’s en kosten, dan nog kan Carriage Paid To passend zijn. Echter schakel dan een expediteur in met ervaring in het transporteren naar de bestemming van uw koper.

Meer informatie Incoterms 2020

Past de Carriage Paid To Incoterm niet bij uw transport? Bekijk dan eens de andere Incoterm opties. Komt u er niet uit, dan zit ons team van specialisten voor u klaar om u te voorzien van meer informatie over de Incoterm CPT alsmede over ieder andere Incoterm. Neem contact met ons op en laat u verder informeren welke Incoterm het beste bij het transport van uw goederen past.