DPU Incoterm (Delivered at Place Unloaded): lossen op afgesproken plaats

2020 heeft veranderingen met zich meegebracht op het gebied van incoterms. U leest hier meer...

Wanneer u als exporteur gebruik maakt van DPU als Incoterm dan hebt u aan uw plicht voldaan wanneer de goederen ter beschikking zijn gesteld (gelost uit inkomend vervoersmiddel) van de koper op de afgesproken terminal. Omdat u niet verantwoordelijk bent voor transport tot plaats van bestemming kan er vertraging ontstaan door een probleem in de communicatie. Waar moet u bij het gebruik van de Incoterm DPU rekening mee houden?

Transporteren met DPU Incoterm

Transport met de Incoterm DPU is te allen tijde mogelijk, ongeacht de transport modaliteit. Ook deze Incoterm is een niet-exclusieve maritieme conditie oftewel vrij voor meer dan één modaliteit gedurende het transport. Bij DPU is de verkoper of exporteur verantwoordelijk voor de risico’s en kosten van het transport totdat de lading is aangekomen op de afgesproken terminal. De koper is echter verantwoordelijk voor transport van de lading tot plaats van bestemming. Heeft u hier als verkoper geen vertrouwen in of wilt u liever zelf het transport tot bestemming in beheer hebben, dan is de Incoterm DAP meer geschikt.

De verkoper of exporteur regelt dus het grootste deel van het transport waaronder het voortransport, het regelen van de uitvoerdocumenten, de douanepapieren, maar ook de verantwoordelijkheid voor het lossen ligt bij de verkoper. Dit zou voor veel onduidelijkheid kunnen zorgen en is dan ook het critical point. Om te voorkomen dat er problemen of lange wachttijden ontstaan is het belangrijk extra aandacht te geven aan het overdragen van verantwoordelijkheid tijdens dit critical point.

Incoterms zijn internationale afspraken over de verdeling van risico's en kosten van transport van goederen. Lees hier meer over de Incoterms 2020.

Incoterm 2010 DAT visueel weergegeven

Verplichtingen bij DPU Incoterm voorwaarden

Elke Incoterm geeft vaste richtlijnen als het gaat om de verplichtingen voor exporteur (verkoper) en importeur (koper). De verplichtingen voor elke fase bij keuze voor DPU kan als volgt worden samengevat:

De verkoper moet in de praktijk zorgen voor:

 • De goederen, factuur en andere documentatie
 • Een goede verpakking van het transport
 • Het laden van de goederen
 • Delen van informatie met koper
 • Het voortransport
 • Douaneformaliteiten voor het uitvoeren
 • Handling voor het uitvoeren
 • Daadwerkelijke transport naar land van bestemming
 • Drager van risico’s (verkoper is verantwoordelijk)
 • Het lossen van de goederen op plaats van bestemming

De koper daarentegen zorgt in de praktijk voor:

 • Delen van informatie met verkoper 
 • Douaneformaliteiten voor het invoeren
 • De rechten bij invoer door koper
 • Handling voor het invoeren
 • Eventueel natransport in land van bestemming

Let op: 
Niet correcte Douaneformulieren kunnen voor vervelende vertragingen en kosten zorgen. Meer weten om dit te voorkomen? Lees dan meer over douanezaken.

Is de Incoterm DPU voor u de juiste keuze?

Is het voor u als exporteur realistisch en haalbaar om de verkochte goederen te transporteren naar bijvoorbeeld een afgesproken locatie bijvoorbeeld een warehouse, yard of terminal, maar bent u niet in staat om het transport tot de plaats bestemming te organiseren? Dan kan DPU voor u de juiste keuze zijn. U heeft namelijk voldaan aan al uw plichten op het moment dat u, niet ingeklaard maar wel gelost op de bestemming, de goederen op terminal heeft afgeleverd. Hanteert u Delivered at Place Unloaded (DPU) maak dan goede afspraken over DPU wat nodig is om de lading van terminal naar plaats van bestemming te krijgen. Weet de koper dit niet of is er onduidelijkheid, dan kan het leiden tot problemen en vertraging ter plaatse. Belangrijk om u te bedenken is dat ieder transport, ongeacht de Incoterm, risico’s en kosten met zich mee brengen. Wanneer u een expediteur inschakelt, haalt u de juiste kennis en ervaring in huis om dit tot in de puntjes te organiseren.

Meer informatie Incoterms 2020

Past de Delivered at Place Unloaded Incoterm niet bij uw transport? Bekijk dan eens de andere Incoterm opties. Komt u er niet uit, dan zit ons team van specialisten voor u klaar om u te voorzien van meer informatie over de Incoterm DPU alsmede over ieder andere Incoterm. Neem contact met ons op en laat u verder informeren welke Incoterm het beste bij het transport van uw goederen past.