DAT Incoterm (Delivered At Terminal): lossen op terminal

Wanneer u als exporteur gebruik maakt van DAT als Incoterm dan hebt u aan uw plicht voldaan wanneer de goederen ter beschikking zijn gesteld (gelost uit inkomend vervoersmiddel) van de koper op de afgesproken terminal. Omdat u niet verantwoordelijk bent voor transport tot plaats van bestemming kan er vertraging ontstaan door een probleem in de communicatie. Waar moet u bij het gebruik van de Incoterm DAT rekening mee houden?

Transporteren met DAT Incoterm

Transport met de Incoterm DAT is ten alle tijde mogelijk, ongeacht de transport modaliteit. Ook deze Incoterm is een niet-exclusieve maritieme conditie oftewel vrij voor meer dan één modaliteit gedurende het transport.  Bij DAT is de verkoper of exporteur verantwoordelijk voor de risico’s en kosten van het transport tot dat de lading is aangekomen op de afgesproken terminal. De koper echter is verantwoordelijk voor transport van de lading tot plaats van bestemming. Heeft u hier als verkoper geen vertrouwen in of wilt u liever zelf het transport tot bestemming in beheer hebben, dan is de Incoterm DAP meer geschikt.

De verkoper of exporteur regelt dus het grootste deel van het transport waaronder het voorvervoer, het regelen van de in- en uitvoer documenten en douanepapieren. Echter ligt de verantwoordelijkheid voor het lossen zoals gezegd bij de koper. Dit zou voor veel onduidelijkheid kunnen zorgen en is dan ook het critical point. Om te voorkomen dat er problemen of lange wachttijden zijn is het belangrijk extra aandacht te geven aan het overdragen van verantwoordelijkheid tijdens dit critical point.

Incoterms zijn internationale afspraken over de verdeling van risico's en kosten van transport van goederen. Lees hier meer over de Incoterms 2010.

Incoterm 2010 DAT visueel weergegeven

Verplichtingen bij DAT Incoterm voorwaarden

Elke Incoterm geeft vaste richtlijnen als het gaat om de verplichtingen voor exporteur (verkoper) en importeur (koper). De verplichtingen voor elke fase bij keuze voor DAT kan als volgt worden samengevat:

De verkoper moet in de praktijk zorgen voor:

 • De goederen, factuur en andere documentatie
 • Een goede verpakking van het transport
 • Het laden van de goederen
 • Delen van informatie met koper
 • Het voortransport
 • Douaneformaliteiten voor het uitvoeren
 • Handling voor het uitvoeren
 • Daadwerkelijke transport naar land van bestemming
 • Handling voor het invoeren
 • Drager van risico’s (verkoper is verantwoordelijk)
 • Eventueel natransport in land van bestemming

De koper daarentegen zorgt in de praktijk voor:

 • Delen van informatie met verkoper 
 • Douaneformaliteiten voor het invoeren
 • De rechten bij invoer door koper
 • Het lossen van de goederen op plaats van bestemming

Let op: 
Niet correcte Douaneformulieren kunnen voor vervelende vertragingen en kosten zorgen. Meer weten om dit te voorkomen? Lees dan meer over douanezaken.

Is de Incoterm DAT voor u de juiste keuze?

Is het voor u als exporteur realistisch en haalbaar om de verkochte goederen te transporteren naar bijvoorbeeld een afgesproken locatie bijvoorbeeld een warehouse, yard of terminal, maar bent u niet in staat om het transport tot de plaats bestemming te organiseren? Dan kan DAT voor u de juiste keuze zijn. U heeft namelijk voldaan aan al uw plichten op het moment dat u, niet ingeklaard en niet gelost op bestemming, de goederen op terminal heeft afgeleverd. Hanteert u Delivered At Terminal (DAT) maak dan goede afspraken over dat wat nodig is om de lading van terminal naar plaats van bestemming te krijgen. Weet de koper dit niet of is er onduidelijkheid, dan kan het leiden tot problemen en vertraging ter plaatse. Belangrijk om u te bedenken is dat ieder transport, ongeacht de Incoterm, risico’s en kosten met zich mee brengen. Wanneer u een expediteur inschakelt haalt u de juiste kennis en ervaring in huis om dit tot in de puntjes te organiseren.

Meer informatie Incoterms 2010

Past de Delivered At Terminal Incoterm niet bij uw transport? Bekijk dan eens de andere Incoterm opties. Komt u er niet uit, dan zit ons team van specialisen voor u klaar om u te voorzien van meer informatie over de Incoterm DAT alsmede over ieder andere Incoterm. Neem contact met ons op en laat u verder informeren welke Incoterm het beste bij het transport van uw goederen past.