Boycot Rusland treft ook transportsector

De boycot van Rusland voor allerlei Europese producten treft ook de transportsector flink. Rusland is juist één van de groeimarkten voor de export vanuit Nederland. Ook in Overijssel zijn veel bedrijven die goederen naar Rusland vervoeren.

Bij Twentepoort Logistiek in Almelo, een bedrijf dat is gespecialiseerd in transport van en naar Oost-europa en transport Rusland staat de telefoon sinds gisteren roodgloeiend. Allemaal klanten die willen weten of hun spullen nog wel aankomen. Bij de Russische grenzen zijn inmiddels lange files ontstaan, ook voor vrachtwagens die producten vervoeren die niet onder de boycot vallen.

Klanten in grote problemen

Twentepoort logistiek heeft klanten in 39 landen in heel Oost-Europa. Rusland is weliswaar een grote afnemer, maar er blijven voorlopig wel genoeg ritjes over. Mocht de boycot langer gaan duren dan voorziet Noeverman grote problemen voor een deel van zijn klanten. Sommige Overijsselse bedrijven leveren wel 30 tot 40 procent van hun omzet aan Rusland. Het gaat dan met name om leveranciers van groenten, fruit en zuivel.

Economisch gezien komt de boycot op een slecht moment. Het economisch herstel is nog broos, en Rusland is op dit moment juist een van de snelst groeiende exportlanden. Noeverman adviseert klanten om de banden met hun Russische afnemers wel warm te houden tijdens de boycot. Het kost vaak jaren om met Russische zakenpartners een vertrouwensband op te bouwen.