Tijdelijke invoering grenscontroles in Europa

De laatste dagen voeren steeds meer Europese landen grenscontroles in. Door de grote toestroom van vluchtelingen zien veel landen zich genoodzaakt om grenscontroles in te voeren. Afgelopen zondag maakte de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière bekend dat Duitsland grenscontroles gaat invoeren bij de grenzen met Oostenrijk, België en Luxemburg. Het zwaartepunt ligt vooralsnog op de grens met Oostenrijk. Zondagmiddag werd het treinverkeer tussen Oostenrijk en Duitsland al stilgelegd.

Ook andere Europese landen voeren grenscontroles in of zitten te denken om deze in te voeren. Hieronder een kort overzicht welke landen dit betreft.

Hongarije
Hongarije is druk bezig het hek langs de 175 kilometer lange grens met Servië af te maken. Dat is bijna gelukt, mede door de inzet van militairen en gedetineerden. De regering heeft aangekondigd iedereen die vanaf dinsdag illegaal de grens oversteekt, te arresteren.

Polen
Polen bereidt zich voor op de invoering van controles als de situatie 'bedreigend' wordt. Polen wil zelf kunnen bepalen hoeveel vluchtelingen er binnenkomen. Als het er te veel worden, gaan de grenzen dicht.

Slowakije
Slowakije heeft aangekondigd zowel de grens met Hongarije als Oostenrijk te gaan controleren. Ook hier is Schengen dus tijdelijk buiten werking gesteld.

Tsjechië
De Tsjechische premier Sobotka heeft besloten extra politie naar de grens met Duitsland te sturen, maar controles aan de overgangen zijn nog niet ingevoerd.

België
De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken, vindt dat België ook grenscontroles moet invoeren als het aantal vluchtelingen toeneemt.

Denemarken
Denemarken sloot vorige week de grens voor vluchtelingen die vanuit Duitsland kwamen en vooral naar Zweden willen. Intussen is die grens weer open.

De grenscontroles kunnen van invloed zijn op onze transittijden. Wij houden u op de hoogte indien dit op uw transport van toepassing is.