Deal Polen en Rusland in vergunningen conflict

Na maandenlang gesteggel over het vrachtverkeer tussen Polen en Rusland is vrijdag, 01-04-2016, door de twee landen een akkoord getekend over de uitwisseling van nieuwe vergunningen tot en met het einde van dit jaar.

Het akkoord biedt een uitweg uit de impasse van beide landen waarin elk land de toegang van vrachtwagens weigerde van het andere land.

De deal werd vrijdag, na twee dagen onderhandelen, gesloten in Gdansk en ondertekend door de Poole vice-minister van Infrastructuur en Bouw, Jerzy Smit en de Russische vice-minister van Verkeer en Waterstaat, Nikolai Asaul.

Onder het akkoord zullen Poolse vervoerders 170.000 Russische vergunningen ontvangen, met inbegrip van 30.000 vergunningen voor het goederenvervoer van en naar 'derde landen'. Rusland zal in ruil daarvoor 170.000 Poolse vergunningen krijgen met inbegrip van 10.000 vergunningen voor het vervoer van en naar 'derde landen'.

Eerder dit jaar stonden vrachtwagens dagenlang aan de grens tussen Rusland en Polen toen er onenigheid over de uitgifte van de vergunningen was ontstaan tussen beide landen. In februari werd er een tijdelijk akkoord gesloten waarbij beide landen 20.000 vergunningen uitwisselden. Dit akkoord verloopt op 15 april aanstaande.

 

Transport Polen Transport Rusland