Update: Rusland boycot

Wederzijdse sancties en tegensancties van Rusland en de Europese Unie duren al ruim tweeënhalf jaar. De maatregelen werden al meerdere keren verlengd en uitgebreid. Hoewel de looptijd van de huidige maatregelen tot maart duurt, lijkt een einde nog niet in zicht. 
sancties rusland

De sancties van Rusland tegen de EU zijn te onderscheiden in maatregelen tegen personen en organisaties, naast een lijst met te boycotten producten. De lijst van personen aan wie Rusland weigert een visum te verstrekken, telt inmiddels 151 namen van mensen uit de politiek of het leger. Het betreft personen uit een groot aantal EU-landen. De sancties die zich op producten richten, treffen vooral agrarische producten en levensmiddelen. Nederlandse ondernemingen lijden sterk onder deze maatregelen. Sinds 27 mei vorig jaar is de export naar Rusland van een aantal levensmiddelen die verder verwerkt kunnen worden tot kindervoeding, toegestaan. Ook zijn er sinds vorig jaar sanctieverlichtingen voor onder mee dieetvoedingsmiddelen, zoals lactosevrije melkproducten. Nieuw op de sanctielijst zijn sinds mei vorig jaar alle zouten, zoals industrie- en voedingszout, inclusief de export van zeewater. Exporterende bedrijven wordt sterk afgeraden de regels te omzeilen, bijvoorbeeld door het om-etiketteren van levensmiddelen of landbouwproducten, en zo het productieland verdoezelen. Op fraude staan forse straffen.  

Strenge controle

Complex zijn de regels voor pootgoed en zaailingen, waaronder jonge Atlantische zalm, oesterzaad en mosselzaad, maar ook plantuien en zaadgoed voor suikermais. Curieus genoeg, en zeer tot ergernis van exporteurs, worden pootaardappelen streng gecontroleerd en is de export ervan aan veel regels onderhevig. Regelgeving moet ervoor zorgen dat de pootaardappelen niet toch verwerkt worden in de voedselindustrie of direct geconsumeerd worden. Uiterlijk is er echter nauwelijks verschil te zien tussen pootaardappelen en aardappels die voor consumptie bedoeld zijn. Waar met een verbod op zouten een hele categorie producten uitgesloten is van invoer vanuit de EU, daar is bij de meeste andere maatregelen doorgaans op productniveau bepaald wat mag worden ingevoerd.Boycot rusland

De sancties van de EU tegen Rusland en tegen de Krimregio betreffen ook zowel personen als producten. Daarnaast is er een groot aantal beperkende maatregelen ingesteld die uitwerking hebben op de kapitaalmarkt en investeringen van Europese bedrijven of personen in Rusland en de Krim. Op de lijst met personen staan onder andere Sergei Aksjonow, eerste minister van de Krim, net als verschillende minister van de zogenaamde Volksrepubliek van Loehansk en Donetsk. De logistieke sector heeft verder te maken met sancties tegen de zeehavens van Sebastopol en Kertsj,
en de Russische nationale handelsbank. Geld, noch andere economische goederen mogen via de boeken van de bank gaan.

Russische dochterondernemingen

Extra beperkingen zijn er voor de handel met, en investeringen in bedrijven op de Krim of in Sebastopol. Deze maatregelen zijn, onder voorbehoud, in elk geval tot en met 23 juni 2017 van kracht. Dit betekent echter niet dat er niet in de Krim-regio geïnvesteerd wordt - in tegendeel. Vooral Russische dochterondernemingen van Europese firma's investeren er fors; zij worden niet geraakt door de sancties. Een aantal beperkingen van de EU tegen Russische producten en diensten is sinds 2014 niet veranderd:

Wapens: elk transport van wapens naar Rusland is verboden, net als technische of financiële ondersteuning die gerelateerd is aan wapenhandel of wapentransport. Voor contracten die zijn aangegaan voor 1 augustus 2014 moet (opnieuw) een vergunning worden aangevraagd.

Energie: voor het verstrekken van kapitaal en exportkredieten, en garanties voor de olie en gaswinning moet toestemmingen aangevraagd worden. Dat geldt ook voor het verzekeren en terugverzekeren van de activiteiten. Oude contracten mogen, na vrijstelling, uitgevoerd worden.

Dual-use goederen: Er bestaat een exportverbod voor goederen die geheel of gedeeltelijk militair ingezet kunnen worden, of die voor een militaire organisatie of een gemengd militair-burgerlijke organisatie bestemd zijn. Het begrip 'Dual-use' wordt daarbij zeer ruim geïnterpreteerd en omvat in totaal tien categorieën, zoals algemene elektronica, telecommunicatie, navigatie, scheepstechniek en lucht- en ruimtevaart. Ook hier geldt echter dat voor contracten die voor het ingaan van de sancties zijn afgesloten, uitzonderingen gemaakt kunnen worden.

Financiële producten: Verschillende financiële producten en diensten staan op de sanctielijst, zoals het handelen in overdraagbare waardepapieren. Vijf Russische staatsbanken en zes ondernemingen in de olie- en wapenindustrie worden in het kader van deze sancties met name genoemd. De sancties moeten deze ondernemingen de toegang tot de Europese financiële markten onmogelijk maken. Financiële transacties en waardepapieren die het legale handelsverkeerd en transport mogelijk maken, worden niet geraakt door sancties. Voor het transport en de internationale handel zijn kredietverzekeringen belangrijk, daarop rusten op dit moment geen beperkingen.

 Bron: Nieuwsblad Transport

Twentepoort Logistiek, dé transport Rusland specialist

Onze transportspecialisten beschikken over actuele kennis omtrent de sancties tussen Rusland en de Europese Unie, zij staan u dan ook graag te woord als u vragen heeft over dit onderwerp en of deze sancties van invloed zijn op uw transport. Geen vragen en wel transport nodig van of naar Rusland? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Vraag nu een offerte aan en u ontvangt al binnen 60 minuten reactie.

 

Transport Rusland