Incoterm DAP (Delivery At Place) uitgelegd

2020 heeft veranderingen met zich meegebracht op het gebied van incoterms. U leest hier meer...

Bij de incoterm DAP, Delivered At Place, is de verkoper verantwoordelijk voor het transport van de goederen naar de overeengekomen plaats van bestemming met de koper. Naast het verzorgen van het transport is de verkoper tevens verantwoordelijk voor de verzekering, uitvoerdocumenten en douaneformaliteiten behorende bij het transport. Wanneer Delivery At Place (DAP) als incoterm wordt gekozen draagt de verkoper alle risico’s welke bij het transport van de goederen naar de overeengekomen bestemming komen kijken. Wat houdt dit concreet in?

Transport volgens DAP incoterm

Een DAP incoterm kan te allen tijde worden toegepast, ongeacht de transportmodaliteit. Tevens kan de incoterm DAP toegepast worden als er meer dan één modaliteit wordt gebruikt gedurende het transport. Het is belangrijk dat er een zeer duidelijk overeenkomst is tussen de verkoper en koper over de plaats de plaats van bestemming van de goederen. Vanaf het moment dat de goederen geleverd zijn op de overeengekomen bestemming zijn de risico’s voor de koper.

Mochten er gedurende het transport extra wachtkosten bijkomen, bijvoorbeeld bij het inklaren van de goederen doordat de koper zijn/haar invoerrechten niet op tijd heeft betaald, dan draait de koper op voor deze wachtkosten.

Incoterm DAP

Verantwoordelijkheden Delivery At Place (DAP)

Als er wordt gekeken naar de verantwoordelijkheden die horen bij de incoterm DAP oftewel Delivery At Place, dan betekend dit een andere verdeling. Dit kan als volgt worden samengevat:

Verantwoordelijkheden verkoper

Verantwoordelijkheden koper

1. De goederen, factuur & documentatie

1. Lossen van de goederen

2. Export verpakkingen en markering van de goederen

2. Import formaliteiten en invoerrechten

3. Pre-carriage en levering van de goederen

3. Kosten van de inspectie vóór verzending

4. Laadkosten

 

Meer informatie incoterms

Past de Delivery At Place incoterm niet bij uw transport? Bekijk dan eens de andere incoterm opties. Komt u er niet uit, dan zit ons team van specialisten voor u klaar om u te voorzien van meer informatie over de incoterm DAP alsmede over ieder andere incoterm. Neem contact met ons op en laat u verder informeren welke incoterm het beste bij het transport van uw goederen naar bijvoorbeeld Polen, Rusland of Griekenland past.

 

Vrijblijvend advies › Offerte aanvragen › Onze Oost-Europa experts zitten voor u klaar Binnen 1 minuut ingevuld › binnen 1 uur reactie