Incoterms 2020: Alle veranderingen op een rij!

Sinds 1 januari j.l. zijn de nieuwe Incoterms 2020 in werking getreden. De International Chamber of commerce (ICC) heeft ten opzichte van de Incoterms 2010 enkele veranderingen doorgevoerd op basis van de wijzigingen in internationaal beleid. Maar wat houden deze wijzigingen nou precies in voor u? En wat voor impact hebben deze wijzigingen op uw business?

Wat zijn de wijzigingen in de Incoterms 2020?

Kort maar krachtig, de 11 huidige Incoterms blijven allemaal bestaan. Echter zijn er wel een aantal eisen bijgekomen voor de verplichtingen omtrent transport en de meebrengende kosten van het transport. Naast deze wijzigingen zijn er nog een aantal aanpassingen gemaakt, namelijk:

1.   Bij de Incoterm FCA mag ook de B/L naar de verkoper gaan

Voorheen was het zo dat bij de Incoterm Free Carrier (FCA) de bill of lading te allen tijde aan de koper werd overhandigd. Echter bij de nieuwe Incoterms 2020 is dit gewijzigd. De nieuwe versie van de Incoterm FCA staat toe dat de Bill of Lading wordt uitgereikt aan de verkoper in plaats van de koper. Met deze verandering wordt het risico van onverwachtse annulering van het transport weggenomen en krijgt de verkoper meer betalingszekerheid.

2.    Koper mag ook zelf het transport organiseren bij, DAP, FCA en DDP

Misschien wel de meest ingrijpende verandering van de Incoterms 2020 is dat voor de Incoterms Delivery Duty Paid (DDP), Delivery at Place (DAP) en Free Carrier (FCA) de koper zelf het transport van goederen mag organiseren. Hierdoor kan hij bijvoorbeeld eigen vervoersmiddelen gaan inzetten. Bij de oude Incoterms was het namelijk zo dat dit te alle tijden de verantwoordelijkheid was van de verkoper.

3.    DAT veranderd in DPU

De incoterm Delivered at Terminal (DAT) is bij de nieuwe versie van de Incoterms veranderd in Delivered at Place Unloaded (DPU). Voorheen was het geval dat er nogal onduidelijkheid heerste over deze incoterm. Er werd namelijk aangenomen dat de goederen ook daadwerkelijk moesten worden afgeleverd op een terminal. Door de naam te wijzigen, wil de ICC-misverstanden tegengaan.

4.    Meer verzekeringsmogelijkheden bij CIF en CIP

Onder de 2010 Incoterms was mogelijkheid voor een transportverzekering nog redelijk beperkt. Echter was de koper wel verplicht om een transportverzekering af te sluiten. Voor de Incoterms 2020 zijn bij Cost Insurance and Freight (CIF) en Carriage and Insurance Paid (CIP) de verzekeringen uitgebreid.

 

   Neem contact op met Gerwin ›   

Onze Incoterms specialist staat klaar voor uw vragen!

Twentepoort Logistiek Incoterms 2020


Bereid uw bedrijf voor op de wijzigingen van de Incoterms 2020.

We helpen u graag uw kennis, of die van uw collega’s, te verrijken!

Incoterms blijft een enorm lastig onderwerp. Er zijn immers enorm veel factoren die een rol spelen bij het maken van de keuze voor een Incoterm. Daarnaast komen er ook nog eens veranderingen bovenop. Is uw organisatie al klaar voor die veranderingen?

3 tips van ons bij Twentepoort Logistiek

Tip 1. Loop uw documenten, contracten en algemene voorwaarden na. Bekijk daarnaast goed welke afdelingen binnen uw bedrijf te maken hebben met de Incoterms 2020.

Tip 2. Welke van uw collega’s moeten goed op de hoogte zijn van de veranderende Incoterms? Zorg dat hun kennis up-to-date is. Ook daarmee helpen we u graag als sparringspartner.

Tip 3. Besluit in welke vorm u de kennis van Incoterms gaat vergaren. Is er één specialist binnen uw bedrijf? Of gaat uw bedrijf alle medewerkers op de hoogte brengen?

 

   Incoterm Keuzehulp ›   

Binnen 1 minuut ingevuld › meteen advies!