Vertrouwen transporteurs op hoogste punt

De transportsector heeft in het eerste kwartaal van 2015 een gemengd beeld laten zien. Dat blijkt uit het laatste conjunctuuronderzoek van Transport en Logistiek Nederland (TLN) inzake het eerste kwartaal 2015.
In het eerste kwartaal van dit jaar is de bedrijvigheid teruggelopen, zowel ten opzichte van het vorige als van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. De vooruitzichten voor het tweede kwartaal zijn echter gunstig. De orderportefeuille is redelijk goed gevuld. Het resultaat is dat het ondernemersvertrouwen het hoogste punt in zeven jaar heeft bereikt. Opvallend is onder andere het verschil in resultaten voor grote en kleine bedrijven. Met name grotere bedrijven laten betere resultaten zien.

Minder bedrijvigheid
De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal 2015 bescheiden gegroeid met 0,4%. Dit betekent voor de vierde maal achtereen een groei. Ondanks groeicijfers van de Nederlandse industrie en de detailhandel in het eerste kwartaal, loopt het niveau van de totale bedrijvigheid binnen de sector transport en logistiek terug, zowel op jaar- als op kwartaalbasis. Volgens cijfers van het CBS vertoont de industrie na vijf maanden van krimp in maart weer een hogere dagproductie (+1,6%). De detailhandel laat in het eerste kwartaal een volumegroei van 2% op jaarbasis zien. Op basis van deze cijfers werden positievere resultaten voor de sector transport en logistiek verwacht.

Groot en klein
Ten opzichte van het eerste kwartaal 2015 meldt 41% van de ondernemers een hogere bedrijvigheid. Grote bedrijven zijn positiever. Van de grotere bedrijven gaat het bij 55% beter dan een jaar geleden. Bij de kleine bedrijven gaat het om 29% en het percentage voor ZZP-ers is nog iets lager, namelijk 25%.