Wat is duurzaam transport?

Duurzaamheid en transport, dat gaat toch niet samen? We weten dat het soms lijkt dat het tegenpolen van elkaar zijn. Goederenvervoer gebeurt nou eenmaal ook op grote schaal met fossiele brandstoffen en brengt de uitstoot van CO2 met zich mee. Natuurlijk heeft dit verhaal ook twee kanten, want in de transportsector valt er nog heel erg veel te winnen op het gebied van duurzaamheid.

Een groene toekomst

Verschillende onderzoek tonen aan dat de transportwereld in 2050 volledig duurzaam kan zijn. Om deze duurzaamheid tot stand te brengen, zouden andere vormen van brandstof kunnen worden gebruikt. Denk aan bijvoorbeeld een combinatie van elektriciteit en een andere brandstof, wat nu ook al veel in de auto-industrie gebeurd. Wanneer alle transporteurs tijd en moeite steken in het terugdringen van de CO2-uitstoot, moet duurzaamheid in de transportsector gerealiseerd kunnen worden.

Wat is duurzame logistiek?

In de logistieke sector valt nog veel te winnen, want vandaag de dag is er nog steeds veel schadelijke uitstoot in deze branche. Er kunnen tegenwoordig al veel kleine dingen worden gedaan om CO2-uitstoot de verminderen, namelijk:

  1. Onderneem op een maatschappelijk verantwoorde wijze
    MVO wordt tegenwoordig steeds belangrijker voor organisaties. In de logistieke sector kun je bij MVO denken aan het voorkomen van leegstand van vrachtwagentrailers, efficiëntie in de route van de vrachtwagen, het werken zonder papier maar ook het ervoor zorgen dat er gelijkheid is in de lonen van de chauffeurs behoort tot MVO. Door maatschappelijk verantwoord te ondernemen, wordt duurzaamheid bij zowel de betrokken mensen als de planeet gestimuleerd.

  2. Focus niet alleen op brandstof
    Brandstof is misschien wel het meest besproken item in de verduurzaming van de transport. Maar er zijn meer factoren die invloed hebben op de duurzaamheid in de transportsector. Zo kan het bijvoorbeeld goed zijn om van meerdere transportmodaliteiten gebruik te maken om duurzaamheid te stimuleren. Bij Twentepoort Logistiek zorgen we dat je te allen tijde de meest efficiënte manier van transport aangeboden krijgt. Of het nou gaat om transport over water, land, of door de lucht, we stellen zorgvuldig en vakkundig jouw duurzame transport samen.

  3. Bundelen van krachten
    Bij Twentepoort Logistiek hebben we in de loop der jaren een enorm groot logistiek netwerk opgebouwd. Samen met hun, zorgen we er dagelijks voor dat we het transport voor meerdere opdrachtgevers regelen. Maar door dit netwerk kunnen we ook gemakkelijk leegstand van vrachtwagens voorkomen, wat weer bevorderlijk werkt voor de verduurzaming van het transport. Zeg nou zelf, het is toch zonde om met een vol geladen vrachtwagen naar polen te rijden en daarna met een lege weer naar Nederland te gaan? Door ons uitgebreide netwerk kunnen we dit voorkomen.

Waar is duurzaam transport nog meer goed voor?

Duurzaam transport en duurzaam ondernemen is niet alleen goed voor het milieu, het is namelijk ook goed voor de gezondheid van de mens. Wanneer er veel brandstof wordt verbruikt, kan dit worden herleidt naar een terugloop in de gezondheid van de mens. Denk hierbij aan alle uitstoot en uitlaatgassen van de desbetreffende auto’s en vrachtauto’s. Steden die hoog scoren op de nationale luchtvervuilingsschaal hanteren de laatste jaren steeds meer een emissievrije binnenstad. Zo zijn bijvoorbeeld China, maar ook Thailand en Duitsland, bezig om deze emissie die vaak tot smog leidt, terug te dringen.

Twentepoort Logistiek. Alles gelijk goed geregeld.

Wij zijn uw partner voor eenmalig of structureel transport van en naar Oost-Europa & Centraal-Azië.

Sluit u aan bij honderden bedrijven die wij jaarlijks helpen bij transport van en naar Oost-Europa & Centraal-Azië.

Offerte aanvragen › Binnen 1 minuut ingevuld › binnen 1 uur reactie