Wat doet een expediteur?

Kort maar krachtig: een expediteur is een bemiddelaar in transport. Ofwel, iemand die het logistieke proces voor iemand anders organiseert. Een expediteur is daadwerkelijk een tussenpersoon tussen de vervoerder en de verlader van goederen. In het vakgebied van een expediteur zijn er verschillende specialisaties en bij Twentepoort Logistiek specialiseren we ons in de volgende vakgebieden: 

Van al deze specialismen zijn het vervoer per wegtransport en met zeevracht de meest populaire. Dit komt door het feit dat er enorm veel vracht met deze twee transportmodaliteiten kunnen worden vervoerd. Hierdoor kunnen de kosten relatief laag blijven voor de opdrachtgevers.

Wat is het verschil tussen een expediteur en een transporteur?

Er is een verschil tussen een expediteur en een transporteur. De laatste is alleen verantwoordelijk voor het daadwerkelijk vervoeren van goederen. Daarentegen zijn expediteurs bemiddelaars en zorgen ervoor dat de goederen op de meest efficiënte en snelste manier van plek A naar plek B worden vervoerd. Expediteuren onderhandelen over de prijzen van transport, ze stellen contracten op, verzorgen de vrachtbrieven, verzorgen het manifest maar zorgen ook voor de afrekening. Bij Twentepoort Logistiek doen we daar nog een schepje bovenop. We geven advies over uw transport, kunnen voor opslag van uw goederen zorgen, maar we staan ook borg voor vrachtpenningen en invoerrechten. Daarnaast kun u bij ons ook een aantrekkelijke verzekering van uw goederen afsluiten.

Waar werken expediteurs?

Over het algemeen werken expediteurs op de afdeling expeditie bij een transportbedrijf of bij een gespecialiseerde expediteur. Bij Twentepoort Logistiek zijn we het laatstgenoemde. We voeren vaak werkzaamheden uit in opdracht van een verlader. Op ons kantoor werken onze expediteurs nauw samen met logistiek medewerkers, planners en met de afdeling marketing.

De dagelijkse uitdagingen van expediteurs

Het verzorgen van het vervoer van goederen is zeker weten specialistenwerk. Er komt namelijk dagelijks enorm veel bij kijken! Een expediteur staat dagelijks voor vele uitdagingen om de stroom van goederen in goede banen te leiden. Naast het verzorgen van vervoer, zorgen namelijk ook dagelijks voor de opslag en warehousing van goederen. Deze goederen moeten namelijk op het juiste moment, maar bovenal op de correcte manier worden ingeladen voor transport. Het kan bijvoorbeeld niet voorkomen dat de goederen in de verkeerde volgorde worden geladen of zelfs in de verkeerde vrachtwagen worden geladen. Daarnaast zijn er nog allemaal regels over de opslag van goederen. Zo mogen bijvoorbeeld verschillende soorten goederen soms niet bij elkaar staan of met elkaar vervoerd worden. Er zijn strenge regels over het vervoer van gevaarlijke goederen en overtredingen kunnen tot hoge boetes leiden. Als laatste moet een expediteur ook nog het laden en lossen bij hun op locatie verzorgen. Daar komt ook nog eens bij dat het belangrijk is dat de goederen op een goede, overzichtelijke manier worden opgeslagen zodat ze gemakkelijk te vinden zijn voor het warehouse personeel.

Erkend leerbedrijf voor toekomstige logistieke toptalenten

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) erkend en begeleid leerbedrijven waar studenten terechtkunnen voor een stage of leerbaan van goede kwaliteit. Twentepoort Logistiek is een erkend leerbedrijf voor diverse opleidingen. Op het gebied van kwaliteit, veiligheid, integriteit, MVO en duurzaamheid houdt Twentepoort Logistiek een hoge standaard aan. Certificaten en keurmerken laten onze kundigheid en grote betrokkenheid bij deze belangrijke onderwerpen zien. Het  uitgangspunt van Twentepoort Logistiek tot het niveau van certificering is gebaseerd op het maximaal vereiste niveau voor onze branche. Sinds december 2018 zijn we door TÜV Nord gecertificeerd voor kwaliteitsmanagementsysteem ISO 9001-2015.